Bart Biebuyck spreker HOT22

Bart Biebuyck weet als Executive Director van Clean Hydrogen Partnership als geen ander wat er in de wereld van schone waterstof speelt. Zowel op korte termijn als op lange termijn. Tijdens HOT22 geeft Bart een actuele boodschap mee aan investeerders en ondernemers.

Een van de actuele ontwikkelingen die Bart nu al meegeeft is de verhoging van het moderniseringsfonds REPowerEU waarvoor 2,4 miljard euro is uitgetrokken. Daarmee moet de afhankelijkheid van (Russische) fossiele energie worden verminderd.

Over Clean Hydrogen Partnership

Het Clean Hydrogen Partnership (volgens de officiële naam Clean Hydrogen Joint Undertaking) is een uniek publiek-privaat partnerschap dat onderzoeks- en innovatieactiviteiten (O&I) op het gebied van waterstoftechnologieën in Europa ondersteunt.

Het doel is om de wetenschappelijke capaciteit van de EU te versterken en te integreren, om de ontwikkeling en verbetering van geavanceerde toepassingen van schone waterstof te versnellen. De drie leden van de gemeenschappelijke onderneming zijn de Europese Commissie, de brandstofcel- en waterstofindustrieën vertegenwoordigd door Hydrogen Europe en de onderzoeksgemeenschap vertegenwoordigd door Hydrogen Europe Research.

De GO Clean Hydrogen is de opvolger van FCH 2 JU en werd opgericht in november 2021 met de goedkeuring van de verordening van de Raad tot oprichting van de gemeenschappelijke ondernemingen in het kader van Horizon Europa. De EU zal de GO Clean Hydrogen ondersteunen met € 1 miljard euro voor de periode 2021-2027, aangevuld met ten minste een gelijkwaardig bedrag aan particuliere investeringen (van de particuliere leden van het partnerschap), waardoor het totale budget wordt verhoogd tot meer dan € 2 miljard euro .

De onderzoeks- en innovatieactiviteiten van de GO Clean Hydrogen worden in grote mate geleid door de EU-waterstofstrategie en de beleidsontwikkelingen in deze context, en dragen bij aan de uitvoering ervan. De belangrijkste focus ligt op de productie van hernieuwbare waterstof, evenals de transmissie, distributie en opslag van waterstof, naast geselecteerde technologieën voor eindgebruik van brandstofcellen in transport, gebouwen en de industrie.