Programma

Tijd Plenair Tour - shift I Tour - shift II Netwerken
09:00

Ontvangst
Havenhuis Antwerpen (Zaha Hadidplein 1)

09:30
10:30
Deelname Tour
Workshops &
standbezoek
Workshops &
standbezoek
12:30
Lunch
13:30
14:30
Workshops &
standbezoek
Deelname tour
Workshops &
standbezoek
16:30
17:00
Netwerken – prijsuitreiking Tour – afsluitende receptie met hapjes

Parallelsessies ochtend

Workshops

10:30 – 11:00
Sam Schotte (Hogeschool Vives)

Technologie

11:00 – 11:30
Ann Larosse (ALD Automotive)

Kostenplaatje

11:30 – 12:30

Koffie break / netwerken / gids

Rondleidingen

10:30 – 11:30
Rondleiding tankstations CMB.TECH (max 25 p)

11:30 – 12:30
Rondvaart waterstofboot CMB.TECH (max 12 p)

Tour

10:30 – 12: 30
Tour

Parallelsessies middag

Workshops

14:30 – 15:00
Canan Acar (TU Twente)

Uitdagingen waterstoftransitie

15:30 – 16:30

Koffie break / netwerken / gids

Rondleidingen

14:30 – 15:30
Rondleiding tankstation CMB.TECH (max 25 p)

15:30 – 16:30
Rondvaart waterstofboot CMB.TECH (max 12p)

Tour

14:30 – 16:30
Tour

Thema's workshops

Er wordt van alles geroepen over waterstof, maar klopt het ook? En klopt het nog steeds? Welke uitdagingen moeten worden overwonnen om waterstof kansrijk te maken voor de maatschappij? En met welke toepassingen kan worden gestart? Wat is het perspectief?

Hoe kom je in beweging?

Als u wilt starten met een waterstofproject, wat komt er dan bij kijken? Wat wordt de business case? Wat kunt u leren van eerdere projecten? Waar moet u op letten?

Als het perspectief is dat bedrijven die nu focussen op met waterstof met een factor 20.000 kunnen groeien in de toekomst, wanneer en waar stapt u dan in?

Er zitten ook veiligheidsrisico’s aan waterstof(gas). Net als aan de toepassing van andere gassen. Met welke regels en vergunningen wordt u geconfronteerd?

Een waterstofauto heeft aan 6 kg waterstof voldoende om 600 kilometer af te leggen. Als er minder gewicht meehoeft, kan ook het voertuig lichter worden geconstrueerd. Lichtere voertuigen hebben minder energie nodig om verplaatst te worden. Wat is het perspectief voor bijvoorbeeld luchtvaart?

Dient waterstof alleen gebruikt te worden voor grote voertuigen als bussen en trucks? Of is het ook zinvol voor personenauto’s en bestelbussen? En hoe zit het met de infrastructuur van waterstoftankstations? Wat zijn kansen op het gebied van mobiliteit?

Keynote Speakers

Laat geen kansen liggen!

Profiteer van de inzichten van de sprekers, de kennis in de workshops en breid je netwerk uit!

Neem deel aan HOT22

Workshop Kostenplaatje

Ann Larosse is Innovatie en CSR Manager van ALD Automotive Belgium. Dit bedrijf is marktleider in België voor het full service leasen van auto’s, autoverhuur en fleetmanagement. ALD Automotive is actief in 43 landen. Hun internationale en lokale teams werken continu samen om de best mogelijke partnerships te creëeren voor hun klanten. Vanuit haar verantwoordelijkheid als CSR Manager staat ook duurzame mobiliteit boven aan haar agenda. Daarvoor is zij continu op zoek naar de meest innovatie middelen en diensten. Ann licht toe waarom waterstofwagens nu reeds een plaats moeten hebben in uw car policy. In deze workshop komt u alles te weten over de elementen die het totale kostenplaatje van een waterstofwagen bepalen (TCO – Total Cost of Ownership).

Technologie

Een waterstofauto heeft aan 6 kg waterstof voldoende om 600 kilometer af te leggen. Als er minder gewicht meehoeft, kan ook het voertuig lichter worden geconstrueerd. Lichtere voertuigen hebben minder energie nodig om verplaatst te worden. Wat is het perspectief voor bijvoorbeeld luchtvaart? En scheepvaart?

Sam Schotte is als onderzoeker en docent dagelijks bezig met de technologische ontwikkelingen van waterstof en inzetbare toepassingen. In een workshop neemt hij je mee door de nieuwste trends!

Waterstofverbrandingsmotoren

Waar tot voor kort altijd over waterstof-elektrisch-rijden werd gesproken is er een belangrijke variant voor de waterstofbrandstofcel op de markt gekomen: de waterstofmotor.

De waterstofmotor is een verbrandingsmotor op waterstof. De waterstofmotor kan een doorbraak voor de waterstoftransitie betekenen om twee heel eenvoudige redenen:

  1. De productiekosten zijn vele malen lager dan die van een systeem met een waterstofbrandstofcel
  2. Er zijn geen schaarse metalen nodig voor de bouw

ZIERO heeft een stroomgenerator ontwikkeld op basis van een waterstofmotor. Daarmee kunnen onder andere evenementen in binnensteden emissievrij van stroom worden voorzien. Maar er is veel meer mogelijk met de waterstofmotor, onder andere in de wereld van mobiliteit. Denk daarbij niet alleen aan trucks en bussen, maar ook aan personenwagens.

Thomas Houben, co-founder van ZIERO, neemt u in deze workshop mee in de mogelijkheden van de waterstofmotor.

Uitdagingen waterstoftransitie

Canan Acar heeft ongeveer 15 jaar ervaring in waterstofenergiesystemen. Haar achtergrond omvat een MSc. in Chemical Engineering (Chicago) en een Ph.D. in werktuigbouwkunde (Toronto). Ze heeft experimentele en modelleringservaring in waterstofproductie, -opslag en eindgebruik. Tegenwoordig ligt haar focus op geïntegreerde energiesystemen om optimale wegen te vinden om schone energiebronnen te koppelen aan verschillende soorten consumenten. Meer informatie over Canan vind je hier.

Deze workshop is bedoeld om kritieke uitdagingen te identificeren tijdens de overgang naar 100% waterstofgebruik in de industrie, gebouwen en transport en om stappen te bieden voor de volledige implementatie van waterstof, essentieel voor een duurzame en koolstofvrije toekomst. Het schetst ook de voordelen en impact van waterstoftechnologieën om de wereldwijde energie-uitdagingen aan te pakken tot 2030 en daarna. Het kan dienen als een uitgebreide routekaart om waterstof in de economie te versnellen en op te schalen in verschillende sectoren.

Tour door Havengebied Antwerpen

Ervaar zelf het rijden op waterstof tijdens de Hydrogen Opportunities Tour. Stap samen met iemand anders in een Toyota Mirai of Hyundai Nexo en ontdek hoe groot het Antwerpse havengebied is en welke bedrijven daar zijn gevestigd.

We maken het extra uitdagend: onderweg zijn er via een app punten te verdienen.

Boek snel je ticket, volzet is volzet!

Workshops