Wat zijn de praktische kansen van de waterstoftransitie voor ondernemers?

De kranten staan vol over de waterstoftransitie en de noodzaak daarvan lijkt door de oorlog in Oekraïne groter dan ooit. Maar wat betekent dit voor uw bedrijf? Wat kun je al doen? En hoe financier je het? Dat thema staat centraal op 27 oktober tijdens de Hydrogen Opportunities Tour. Deze dag wordt georganiseerd door Arjan de Putter en Jan Lecluyse. Maar wie zijn dat? En waarom organiseren ze dit?

Arjan de Putter – automotive en innovative

Arjan : “Ik ben altijd gek geweest op auto’s én op innovaties. Sinds 2015 organiseer ik evenementen met elektrische auto’s. Toen ik in 2017 een eerste grote evenement met waterstof elektrische auto’s organiseerde vielen de schellen van mijn ogen: dit is wat de consument wil:

  1. Grote actieradius
  2. Snel tanken
  3. Geen uitstoot

Ik merkte ook dat de discussies zoals die op social media over elektrisch rijden gevoerd worden nog al eenzijdig zijn. De werkelijkheid is veel complexer. Zo kost het maken van batterijen kost niet alleen veel grondstoffen, maar ook nog eens heel veel energie. Van de batterijen van 1 elektrische auto, kun je ook 40 batterijen voor waterstofauto’s maken. Daarnaast kampen we met een elektriciteitsnetwerk dat helemaal niet berekend is op massaal elektrisch rijden.

Het punt van efficiëntie is echter ook belangrijk. Kijken we naar de productie van groene waterstof, dan komt daar warmte bij vrij. Als je niets met die warmte doet, is dat energieverlies. Als je die warmte echter gebruikt, bijvoorbeeld voor stadsverwarming, dan spreek je ineens over rendementen van meer dan 90%. Dat lijkt me alleszins acceptabel.”

Jan Lecluyse – noodzaak investeringsfonds groene waterstof

Jan : ‘Enkele jaren geleden ging ik samen met mijn zoon, als liefhebber van Noordse landen en zijn natuur, Ijsland bezoeken.  Wat bleek dit een prachtig land te zijn.  De natuur is indrukwekkend.  De schoonheid, de puurheid,… maar tegelijkertijd ook het tragische.  In Ijsland word je werkelijk geconfronteerd met wat de opwarming van de aarde doet met onze natuur.  Je hoort het ijs werkelijk smelten terwijl je door de natuurpracht loopt.  Dit maakte zo’n diepe indruk op mij dat ik die reis besloot mijn eigen bijdrage te leveren voor een beter milieu. 

Na lange research kwam ik tot de conclusie dat groene waterstof de toekomst is voor een gezondere en betere wereld.  Groene waterstof is de brandstof van de toekomst en wordt een essentieel onderdeel van de energiemix. Het gaat immers niet over de keuze tussen de batterij of waterstof, maar de combinatie van beiden… De toepassing van waterstof vinden we niet alleen in mobiliteit (auto’s, bussen, vrachtwagens, treinen…), maar ook in verwarming, industrie, generatoren, enz.  De waterstoftransitie gaat bovendien ook vele nieuwe jobs scheppen. Met Hydrogen Opportunities Tour willen we de deelnemers die zich op de toekomst voorbereiden inspireren.

Groene waterstof biedt dus tal van oplossingen voor problemen van vandaag.  Veel minder CO2 dus goed voor het milieu en ook veelbelovend voor de economische groei.

Vandaag de dag is 1 ding duidelijker dan ooit.  Er wordt wereldwijd massaal geïnvesteerd in groene waterstof, er is sterke politieke ondersteuning voor de energie-transitie en investeerders en particulieren zoeken een alternatief voor de dure gas- en olieprijzen.

Wat gebeurt er op 27 oktober?

De ambitie van het evenement is dat wij willen mensen in contact brengen met experts in waterstof. Tegelijkertijd krijgen de deelnemers de kans om zelf zoveel mogelijk te ontdekken en te ervaren. De wereld schreeuwt om oplossingen. Laten we daar met z’n allen een handje bij helpen. En dat is precies waarom wij de Hydrogen Opportunities Tour organiseren.

Daarvoor hebben we een prachtig programma met gastspreker Mark Pecqueur, sprekers van Hogeschool Vives, Universiteit Twente (Nl) en ondernemers van ALD Automotive en ZIERO. Via video deelt Bart Biebuyck, directeur van Hydrogen Europe zijn visie.

Er zijn mogelijkheden voor een rit met waterstofauto’s, er is een rondleiding bij een waterstoftankstation, er is een rondvaart mogelijk met een waterstofboot door de haven, je kunt je elektrische wagen opladen bij een waterstofgenerator.

“Met Hydrogen Opportunities Tour willen we laten zien dat de waterstoftransitie enorme kansen biedt aan ondernemers en investeerders,” stelt Jan Lecluyse.